Lék na roztroušenou sklerózu existuje? Takže lék na stáří taky!

21. 03. 2017 18:13:54
Dnes ráno mne zaujal článek, který zněl revolučně a „bombasticky“. Lék na roztroušenou sklerózu existuje! Pokud ano, tak je to stejně skvělé, jako lék na stáří. A budeme moci dle slov Jana Wericha zvolat „Omládli jsme!"

Proč takové kritiky? Protože pokud mi někdo řekne, že existuje lék, tak mě okamžitě napadá, že je tedy možné se vyléčit. To by znamenalo dostat se do stavu, kdy nebudu danou nemocí trpět. A to v tomto případě rozhodně pravda není. Protože roztroušenou sklerózu vyléčit nelze. Stejně tak, jako nelze vyléčit stáří.

Veškerá léčba, která se v tuto chvíli v případě roztroušené sklerózy používá, je tzv. léčba symptomatická. Tedy taková, která potlačuje projevy nemoci a pomáhá udržet stav nemocného co nejdéle bez výraznějších změn. A protože v případě roztroušené sklerózy se bavíme o změnách významných, jako např. invalidita, je symptomatická léčba důležitá. Nechci snižovat její důležitost. Jen mě zlobí zavádějící titulek.

Současně bych si jako autor podobného článku zjistila aktuální informace. Uvedený lék, tedy Alemtuzumab, se pod tímto označením nevyskytuje. Nahradil ho lék, který se jmenuje Lemtrada. A pokud se autorovi článku zdál Alemtuzumab drahý, cena Lemtrady by ho rozhodně nepotěšila. Je totiž ještě výrazně vyšší. I to by však asi ještě nebyl takový problém. Problém je zcela jinde.

Existuje bezpočet studií, které zdůrazňují, jak důležité je včasné započetí léčby. Je to jeden z nejzásadnějších faktorů, které následně ovlivňují život pacienta na dlouhá léta. A tady narážíme na ten opravdový problém. Lemtrada je lékem druhé volby. Přichází na řadu až tehdy, když ostatní léky selžou. Její včasné nasazení je tedy hodně diskutabilní.

Abych ale nebyla jen kritikem. Je dobře, že se o roztroušené skleróze píše. Čím více se o tomto onemocnění bude mluvit a vědět, tím větší sociální tlak, který jedině může nakonec znamenat opravdovou změnu pro ty, kteří roztroušenou sklerózou trpí. Jedná se totiž o nemoc zatím stále ještě nevyléčitelnou, která postihuje nezanedbatelný počet lidí a mění životy jich samých i jejich blízkých. Tato nemoc s sebou přináší obrovskou zátěž, se kterou se musí vyrovnávat nejen nemocný.

Dnešní ranní článek mi přistál v počítači jak dar z čistého nebe, protože roztroušená skleróza je téma mně velmi blízké. Dokonce tak blízké, že jsem se mu rozhodla věnovat i výzkumně. A tak si teď trochu „přihřeju polívčičku“ a nejspíše schytám kritiku za tendenční článek. Ale... Pokud snad někdo z Vás roztroušenou sklerózou trpíte, anebo máte někoho takového ve svém okolí, můžete pomoci ve zvládání této nemoci svou účastí na výzkumu. Tento výzkum by následně měl přinést do praxe lepší postupy a návody, jak zvládat stres, který tato diagnóza přináší. Odkaz na výzkum: http://www.click4survey.cz/s/12746/7e51b6d1 .

Autor: Daniela Kraydlová | úterý 21.3.2017 18:13 | karma článku: 22.00 | přečteno: 2120x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (3) - přírodní červená

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

28.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 13.13 | Přečteno: 124 | Diskuse

Zdenek Slanina

Problém co začal už Arrhenius: Kysličník uhličitý a doba ledová - a teď i sopečné aktivity

Už S. Arrhenius řešil vztah obsahu CO2 v atmosféře i k době ledové. Tehdy hlavně ukázal, že jeho navyšování v atmosféře povede k nárůstu její teploty. Nyní výzkumy z univerzity v Sydney ukazují na roli sopek v nástupu ochlazování.

26.3.2024 v 5:22 | Karma článku: 24.19 | Přečteno: 514 |

Martin Tuma

Berte Viagru, dokud si na to vzpomenete

Rozsáhlá studie odhalila významné snížení výskytu Alzheimerovi nemoci u pravidelkných uživatelů Viagry

25.3.2024 v 14:17 | Karma článku: 13.60 | Přečteno: 303 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (2) - průmyslová žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

25.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 14.44 | Přečteno: 189 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (1) - přírodní žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? První díl seriálu o barvách.

21.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 18.12 | Přečteno: 293 | Diskuse
Počet článků 43 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1210

Nebaví mě stát na místě a proto stále něco dělám a vymýšlím. A stále sním a snažím se nějak ten svět zpříjemnit. Někdy úspěšně, někdy méně.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...