Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Naslouchání sobě a druhému jako dar

Vzpomeňte si, kdy to bylo naposled, kdy vám někdo doopravdy naslouchal. Znáte ten pocit. Cítíte se dobře. Cítíte, že ten, kdo vám naslouchá, se vám opravdu věnuje. Že je tu jen pro vás a vy jste na chvíli středem vesmíru.

Je to úžasný pocit, pokud máte někoho, kdo vám doopravdy naslouchá. Možná proto ten pocit a takové situace a lidi vyhledáváme. Hledáme lidi, schopné naslouchat, všude ve svém okolí. Někoho, kdo by se nám opravdu věnoval a my měli ten pocit souznění a porozumění. Jak rádi bychom trávili co nejvíce času ve společnosti takového člověka. Jak rádi bychom se vraceli a znovu si užívali ten pocit. Ale vždyť přece můžeme. Takového člověka můžeme mít k dispozici častěji, než si uvědomujeme. A dokonce se nabízejí hned dva způsoby, jak toho dosáhnout.

Prvním způsobem, jak získat někoho, kdo nám naslouchá, je vrátit se sami k sobě. Necháváme se unést okolnostmi a následně nevnímáme, co nám říká naše duše a naše tělo. Často se trápíme v situacích, ve kterých nám není dobře. Naše duše bolí a pláče. Cítíme se nešťastní, nespokojení a smutní. A informaci o tom, že je něco v nepořádku často potvrzuje i naše tělo, které začne bolet, tuhnout, strádat a stávat se slabším a nemocnějším. Protože jsme si však odvykli poslouchat sami sebe, zatneme zuby a spěcháme dál. Kupředu. Co nám síly stačí. Bez ohledu na to, že nám není dobře ani psychicky ani fyzicky. Pokud se však občas zastavíme a zeptáme se sami sebe, „jak nám je?“, „jak se cítíme?“, „co naše duše a co naše tělo?“, dostaneme často velmi jasnou odpověď. A pokud umíme naslouchat, tak tuto odpověď také uslyšíme, zaznamenáme a začneme se více starat sami o sebe.

Druhým způsobem je naučit se dobře naslouchat druhým. Pokud totiž budeme druhým lidem naslouchat, postupně se i oni naučí naslouchat lidem. Možná ne všichni a rozhodně ne hned. Ale pomalu se tato schopnost mezi lidi zase vrátí. I jeden člověk může nastartovat obrovskou změnu. A tím jedním člověkem můžete být právě vy. Můžete spustit lavinu naslouchání a uvidíte, že se k vám brzy vrátí někdo, kdo bude rád naslouchat vám.

Nejspíše už jste slyšeli o tom, že je rozdíl mezi posloucháním a nasloucháním. Proto si dejte pozor, abyste jen neposlouchali. Poslouchat je jen fyziologický jev – vnímat a registrovat zvuky a tyto nějak zpracovat. Naslouchání proti tomu je úžasná dovednost, kterou se může naučit kdokoliv. Je složeno z plné pozornosti, kterou věnujete mluvčímu. Je podporováno očima, protože to, že věnujete druhému pohled, ho povzbudí. K naslouchání patří soustředění se jen na mluvčího a obsah jeho sdělení. Nejde si k vám pro návod a radu, tak nevymýšlejte, co odpovíte. Naslouchání je také o klidu a dostatku času pro to, aby mluvčí mohl opravdu vyjádřit to, co chce. Empatie a přijetí řečeného jsou další důležité složky umění naslouchání. Mohli bychom v tomto výčtu pokračovat dále. Ostatně je mnoho moudrých knih, které se tomuto tématu věnují. Ale protože naslouchání je dovednost a dovednosti je třeba v první řadě trénovat a cvičit, nechme zatím v našem výčtu jen tyto body. A vydejme se do světa trénovat.

Jak by se vám líbilo, kdybyste se tento týden setkali s někým, kdo bude mít oči i mysl jen pro vás a bude vám opravdu a na 100% naslouchat? Pro někoho by to bylo jako dostat malý dárek. Ale abychom mohli brát, musíme si uvolnit ruce a prostor tím, že nejdříve dáme. Začněte tedy tím, že půjdete, ať už dnes nebo zítra, a někomu dáte tento krásný dar, který je zdarma. Darujete mu pocit, že je výjimečný, úžasný a jedinečný. Budete mu naslouchat. Nebojte, on se vám ten dárek jistě brzy vrátí a možná budete překvapeni odkud.

Autor: Daniela Kraydlová | úterý 14.3.2017 11:29 | karma článku: 9,18 | přečteno: 115x
  • Další články autora

Daniela Kraydlová

Na čem opravdu záleží

Sami si určujeme, co je v našem životě důležité a na čem nám záleží. Pro někoho je to majetek a peníze, pro jiného zdraví a pro dalšího třeba pocit radosti. Není na to žádný vzorec ani návod. Jsme to jen my, kdo rozhoduje.

30.3.2017 v 10:44 | Karma: 18,45 | Přečteno: 1589x | Diskuse| Společnost

Daniela Kraydlová

Více než snesitelná lehkost bytí

Mít lehké bytí. Mít se dobře. Kdo by si to nepřál. Tak proč to tak někdo má a někdo ne? A jak se máte vy? A jak byste se chtěli mít? Máte se dobře anebo je pro vás lehkost bytí nesnesitelná?

29.3.2017 v 17:21 | Karma: 12,21 | Přečteno: 271x | Diskuse| Společnost

Daniela Kraydlová

Chceme být dospělí, zpruzení páprdové?

To jsme. Alespoň část z nás. Fakt. A pokud jimi nejste, tak se nedejte. Braňte se a pečujte o sebe, svou radost ze života, svou dětskou naivitu a lehkost. Protože je to dar, který si můžete vzít jedině vy sami.

23.3.2017 v 15:11 | Karma: 9,42 | Přečteno: 214x | Diskuse| Společnost

Daniela Kraydlová

Kterého vlka krmíš?

Podle jednoho indiánského příběhu v sobě každý máme dva vlky, kteří se mezi sebou perou. Jednoho dobrého, laskavého, moudrého a milého. Druhého zlého, protivného, závistivého, podlého. Víš, který z nich ten souboj v tobě vyhraje?

22.3.2017 v 16:26 | Karma: 13,52 | Přečteno: 435x | Diskuse| Společnost

Daniela Kraydlová

Lék na roztroušenou sklerózu existuje? Takže lék na stáří taky!

Dnes ráno mne zaujal článek, který zněl revolučně a „bombasticky“. Lék na roztroušenou sklerózu existuje! Pokud ano, tak je to stejně skvělé, jako lék na stáří. A budeme moci dle slov Jana Wericha zvolat „Omládli jsme!"

21.3.2017 v 18:13 | Karma: 22,17 | Přečteno: 2121x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 43
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1210x
Nebaví mě stát na místě a proto stále něco dělám a vymýšlím. A stále sním a snažím se nějak ten svět zpříjemnit. Někdy úspěšně, někdy méně.

Seznam rubrik